Facebook
СУ "Петко Рачов Славейков" - град Видин
СРЕДНО УЧИЛИЩЕ ПО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО. Ние сме част от семейството на иновативните училища.

Проект по програма Коменски „Здравословен начин на живот”

 Двустранен двугодишен проект по програма Коменски, с ръководител  Н. Костадинова и И. Савова, стартира месец септември 2011 година. Участници – ученици от град Висла – Полша и СОУ “Петко Рачов Славейков“ – град Видин. При първата конферентна среща беше избрано логото на проекта. Спечели едно от предложенията на полските деца.

 

Двустранен двугодишен проект по програма Коменски, с ръководител  Н. Костадинова и И. Савова, стартира месец септември 2011 година. Участници – ученици от град Висла – Полша и СОУ “Петко Рачов Славейков“ – град Видин. При първата конферентна среща беше избрано логото на проекта. Спечели едно от предложенията на полските деца.

 

Проектът „Healthy Lifestyle” има за цел да популяризира здравословния начин на живот сред юношите и девойките като включва три теми: хранене, спорт и превенция на зависимости. Проектът се основава на учене и преподаване с използване на междупредметни връзки, като се фокусира върху подобряване на отношението към грамотност, ИКТ и усвояването на чужди езици. Учениците ще бъдат включени в планиране и оценяване на  всички етапи на проекта и  в създаването на крайните продукти.

 

Във фаза едно, учениците ще събират информация от какви храни, витамини, минерали и в какви пропорции  се нуждае техния организъм. Резултатите ще бъдат: книга със здравословни рецепти на хранене за ученици (и на СД), видео и презентации  от съвместното приготвяне на храна в къщи заедно с родителите. По време на нашето партньорство (ученици, учители и родители) ще се запознаем с традиционните ястия, здравословен начин на приготвяне и хранене във всяка страна. Във втората фаза, ще бъдат проучени  как се развива тялото на ученика и от какви физически упражнения се нуждае, за да се развият физическите и психологическите му способности. Резултатите ще бъдат: сборник с най-добрите физически упражнения, подбрани от двете страни, за учениците. Юношите ще представят своите любими спортове и  местни спортисти, на които искат да подражават.

 

Чрез видео-конферетна връзка учениците ще споделят как спортуват през свободното си време, със семейството си  или с приятели. Ще провеждат  кампании  и хепънинги за борба с пристрастяването, учениците ще обменят становищата си, свързани с превенция на зависимостите.

 

Участието в този проект ще даде възможност на учениците да:

  • усвоят умения и мотивация да бъдат здрави и активни граждани на Европа през целия живот;•  усвоят умения за системна физическа активност, нужна  за доброто състояние на организма и за поддържането на здравословно тегло;
  • развият способности за противодействие на съвременните предизвикателства;
  • помогнат на свои връстници от рисковите групи за социалната им интеграция в обществото, за психофизическото им изграждане и в превенцията срещу зависимости;
  • усвоят умения за комуникация на други езици, толерантност и отговорност, използване на ИКТ;
  • проявят своя "ученически глас" при планирането, изпълнението и оценката на проекта;
  • окажат положително въздействие върху нашите по-широки общности, включително и родителите на учениците, обществени лидери и ученици от други училища, да участват в нашата работа по проекта "Коменски" и да се срещаме с нашите приятели от всички училища партньори – отново, за да демонстрираме, че всички ние сме европейски граждани.
  • създадем в децата ни желание за учене през целия живот и повишаване на тяхната мотивация за учене, тъй като те ще видят конкретни резултати от международната им работа и да развиват близки отношения с приятели, с които те ще се запознаят по времето на проекта.
  • предоставим продължителни възможности за професионално развитие на учители и друг персонал, за споделяне на добри практики и създаване на устойчиви връзки с партньорските училища извън живота на проекта.

По проекта бе създаден клуб „Здраве“ с ръководител Л. Василева, в който учениците дискутираха съвременните проблеми на храненето, обездвижването и наднорменото тегло. Направени бяха постери за нездравословни и здравословни храни. Осъществена беше връзка по електронни пощи между участниците в проекта и бяха определени домакините и гостите за първото пътуване до Видин.

 

Срещата на полските и българските ученици в България беше с главна тема "Здравословно хранене срещу зависимости". Учениците гледаха презентация на тази тема. Проведено беше интерактивно занимание с участието на екипи от двете страни, които решаваха поставените проблеми на работния английски език.

 

Домакините показаха най-емблематичните места за град Видин и региона – крепостта Баба Вида, джамията Осман Пазвантоглу, художествената галерия „Никола Петров“, Белоградчишките скали. Със съдействието на спортен клуб по кану-каяк „Ванто“, на язовира в местността Божурица се проведе спортния ден.

 

Някои от децата се научиха да гребат в каяк, други се повозиха на моторна лодка, трети поплуваха или играха различни игри. Но на всички им беше приятно и много интересно.


Уеб сайт на проекта